Meest gestelde vragen

Fysiotherapie en verzekeren. Tien antwoorden op de meest gestelde vragen.

Bijna drie miljoen mensen, jong en oud, gaan ieder jaar naar de fysiotherapeut vanwege klachten aan spieren of gewrichten. Opgedaan tijdens het werk of sporten. Veroorzaakt door een verkeerde beweging, een ongeluk, chronische aandoening of gewoon door het ouder worden. Stel u heeft fysiotherapie nodig, wanneer bent u er dan wel en wanneer niet voor verzekerd? Over fysiotherapie en verzekeren leven heel wat vragen. We geven u de antwoorden op de tien meest gestelde.

1.    Wordt fysiotherapie verzekerd vanuit de basisverzekering?

Fysiotherapie wordt vanuit de basisverzekering in de volgende gevallen vergoed.

Vergoeding fysiotherapie jongeren tot 18 jaar

Voor jongeren tot 18 jaar worden de eerste 9 behandelingen vergoed. Hebben deze niet het gewenste resultaat, dan vergoedt de zorgverzekeraar er maximaal 9 extra. Jongeren met een aandoening die op de lijst met ‘chronische aandoeningen’ staat, krijgen alle behandelingen vergoed. De lijst is opgesteld door de overheid en terug te vinden op www.fysiotherapie2014.nl.

Vergoeding fysiotherapie 18 jaar en ouder

Bent u ouder dan 18 jaar en heeft u een aandoening die op de lijst ‘chronische aandoeningen’ staat? Dan betaalt u de eerste 20 behandelingen zelf en krijgt u de overige behandelingen die u nodig heeft vergoed.

Vergoeding bekkenfysiotherapie

Heeft u urine incontinentie? Dan krijgt u de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie vergoed.

Frits (40 jaar), rugklachten

In zijn vrije tijd klust Frits regelmatig in en rond het huis. Hij doet ook veel aan sport: schaatsen en wielrennen. Stel dat Frits in 2014 tijdens het schaatsen, klussen of fietsen ten val komt en hij daar Ischias (zenuwpijn in de (lage) rug) aan overhoudt.

Als hij zich wil laten behandelen door de fysiotherapeut dan is hij vanuit de basisverzekering daar niet voor verzekerd. Frits zal een aanvullende verzekering moeten afsluiten of de kosten voor fysiotherapie zelf moeten betalen.

Naast rugklachten en sportblessures zijn er heel wat veelvoorkomende aandoeningen waarbij je zou verwachten dat die vanuit de basisverzekering vergoed worden. Denk aan revalidatie na een hartaanval, etalagebenen en nazorg bij kanker. Zonder aanvullende verzekering zult u de kosten voor fysiotherapie zelf moeten betalen.

2.    Hoe zit het met de kosten van fysiotherapie na een operatie?

De kosten van fysiotherapie na een ziekenhuisopname vallen onder de kosten van de ziekenhuisbehandeling. Deze wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Eenmaal uit het ziekenhuis worden de kosten vergoed vanuit de aanvullende of basisverzekering.

3.    Wat wijzigt er in 2014 in de zorgverzekering?

In 2014 verandert er vrijwel niets aan de basisverzekering. Dat heeft het kabinet besloten. De afgelopen jaren is er veel in de dekkingen gesneden, in 2014 gebeurt dat niet. Wel gaat het verplicht eigen risico (dat voor de basisverzekering geldt) met € 10 omhoog naar € 360.

4.    Wat is het eigen risico?

Voor de basisverzekering geldt een verplicht eigen risico voor iedereen die 18 jaar of ouder is. Het verplichte eigen risico is in 2014 € 360. Het verplicht eigen risico (eventueel verhoogd met een vrijwillig eigen risico) geldt per jaar. De eerste zorgaanspraken die in 2014 vanuit de basisverzekering vergoed worden, komen ten laste van dat eigen risico. Dit kan voor fysiotherapie zijn, maar ook voor andere zorg. Het gaat dus om de eerste nota’s van zorg uit de basisverzekering.

Rivka (47 jaar) heeft Artrose

Net als 1,1 miljoen andere Nederlanders, heeft Rivka Atrose (bron: Reumafonds). En net als de meest mensen met reuma, laat ook Rivka zich behandelen door de fysiotherapeut. Die helpt haar, voor zover mogelijk, haar spieren en gewrichten soepel te houden en leert haar om te gaan met pijn en vermoeidheid.

Rivka is vanuit de basisverzekering echter niet verzekerd voor de behandelingen die ze krijgt. Hoewel haar aandoening chronisch is, staat deze niet op de lijst met ‘chronische aandoeningen’. Dit betekent dat Rivka de kosten voor fysiotherapie zelf moet betalen. Rivka  doet ze er goed aan zich aanvullend te verzekeren.

5.    Heb ik een aanvullende verzekering nodig voor fysiotherapie?

Of u een aanvullende verzekering nodig heeft, hangt af van uw huidige zorgbehoefte en het risico dat u loopt op een aandoening.

Als u sport of intensief beweegt loopt u het risico dat u een blessure oploopt en fysiotherapie nodig heeft. Heeft u geen klachten, leeft u gezond leeft en beweegt u niet intensief dan heeft u waarschijnlijk niet zo snel fysiotherapie nodig. Toch kan het altijd gebeuren dat u onverwacht een beroep moet doen op de fysiotherapeut. Bijvoorbeeld na een ongelukje tijdens het klussen in huis of een ongelukkige val.

U zult de volgende persoonlijke afweging moeten maken: wil ik fysiotherapie zelf betalen als er iets gebeurt of betaal ik liever een (maandelijkse) premie voor een aanvullend pakket met een dekking voor fysiotherapie?

6.    Wanneer kan ik mijn zorgverzekering wijzigen?

U kunt eenmaal per jaar uw ziektekostenverzekering wijzigen (veranderen van verzekeraar of uw pakket aanpassen). Opzeggen of uw polis wijzigen bij uw huidige verzekeraar dient u te doen vóór 1 januari. Doet u niets, dan accepteert u het voorstel van uw huidige verzekeraar.

Zorg er in ieder geval wel voor dat u vóór 1 februari een nieuwe basisverzekering hebt afgesloten. Deze geldt dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari. Daarmee voorkomt u dat u onverzekerd bent en eventueel zelfs een boete krijgt.

7.    Mag een zorgverzekeraar mij weigeren?

Voor de basiszorgverzekering geldt een acceptatieplicht. Een verzekeraar is dus verplicht om iedereen te accepteren. Voor de aanvullende zorgverzekering bestaat geen acceptatieplicht en de verzekeraar mag mensen dus weigeren. Verzekeraars vragen voor sommige aanvullende verzekeringen een verklaring (medische verklaring of gezondheidsverklaring) en kunnen op grond van deze verklaring de aanvullende verzekering niet aangaan.

8.    Wanneer betaal ik het eigen risico voor fysiotherapie?

Met een aanvullende verzekering voor fysiotherapie betaalt u geen eigen risico. Zonder aanvullende voor fysiotherapie kunt u te maken krijgen met het verplicht eigen risico.

Het verplicht eigen risico is voor 2014 € 360. De eerste zorgaanspraken die in 2014 vanuit de basisverzekering vergoed worden, komen eerst ten laste van het eigen risico. Dit kan voor fysiotherapie zijn(zie vraag 2), maar ook voor andere zorg. Het gaat dus om de eerste nota’s van zorg uit de basisverzekering.

9.    Wat kost fysiotherapie?

Het tarief voor reguliere fysiotherapie is gemiddeld € 29 – 35 per zitting, ongeacht de tijd. Een specialistisch tarief, bijvoorbeeld manuele therapie of kinderfysiotherapie kost tussen de € 37 en € 42 per zitting. De uiteindelijke kosten zijn natuurlijk ook afhankelijk van het aantal behandelingen dat u nodig heeft om te herstellen van uw aandoening. Elke fysiotherapeut is verplicht zijn tarieven zichtbaar op te hangen in de behandelkamer(s) van zijn praktijk.

Bent u aanvullend verzekerd voor fysiotherapie dan worden de kosten volledig of deels door uw verzekeraar vergoed. De maandelijkse premie voor een aanvullende verzekering voor fysiotherapie verschilt per verzekeraar en is afhankelijk van onder andere de dekking.

10.  Heb ik een verwijzing nodig voor fysiotherapie?

U kunt zonder verwijsbriefje een afspraak maken bij een fysiotherapeut bij u in de buurt. Wel is het mogelijk dat uw zorgverzekeraar bepaalde voorwaarden stelt. Bekijk hiervoor dus eerst uw polisvoorwaarden.

Meer informatie over de zorgverzekering en fysiotherapie vind u op www.fysiotherapie2014.nl.